آنچه در این مقاله می خوانید
بیماری پاراتیروئید، چهار غده پاراتیروئید کوچک در گردن را تحت تأثیر قرار می دهد که به حفظ سطح صحیح کلسیم در بدن کمک می کند.اختلالات پاراتیروئید باعث ایجاد میزان غیرطبیعی کلسیم در خون می شود. این اختلالات می تواند باعث شکنندگی استخوان ها، سنگ کلیه، خستگی، ضعف و سایر مشکلات شود.
پزشک ممکن است بیماری پاراتیروئید را با استفاده از آزمایش خون تشخیص دهد. برای ارزیابی هرگونه اختلالات ناشی از بیماری های پاراتیروئید ممکن است از آزمایشات تصویربرداری مانند سونوگرافی، تراکم سنجی استخوان، CT یا MRI استفاده شود.
از راه های درمان این اختلالات میتوان جراحی ، دارو ، مکمل های غذایی و نظارت را نام برد.در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با انواع بیمارهای پاراتیروئیدی، علل و روش های درمانی آن آشنا کنیم.
غدد پاراتیروئید چیست؟
غدد پاراتیروئید(Parathyroid gland)، در واقع چهار عدد غده بیضی شکل و جدا از هم در قسمت پشتی غده تیروئید هستند که با ترشح هورمون پاراتورمون وظیفه کنترل سطح کلسیم را بر عهده دارند. هر غده پاراتیروئید به طور معمول تقریباً به اندازه یک دانه برنج است (قطر حدود ۳-۵ میلی متر و وزن ۳۰ تا ۶۰ میلی گرم) است. این غدد به طور طبیعی در قسمت های بالا و پایین لوب های چپ و راست غدد تیروئید و ودر پشت این غدد قرار گرفته اند.
غده تیروئید و پاراتیروئید از نظر جسمی نزدیک به هم قرار دارند و هر دو بخشی از سیستم غدد درون ریز بدن شما هستند، اما نسبت به همدیگر بسیار متفاوت عمل می کنند و با هم فرق دارند. این غدد با ترشح هورمون پاراتورمون و با کمک از هورمون کلسی تونین که از غدد تیروئید ترشح می شود، میزان کلسیم خون را با اثر برروی کلیه، روده و استخوان ها افزایش می دهند.
بیماری های پاراتیروئید چیست؟
بیماری های پاراتیروئید، همان طور که از نام انها پیداست بر روی غدد پاراتیروئید تاثیر می گذارند. غدد پاراتیروئید، هورمونی به اسم هورمون پارتیروئید که به اختصار PTH نامیده میشود ؛ تولید می کنند. PTH به حفظ تعادل طبیعی کلسیم در بدن کمک می کند. به طور معمول، این غدد به اندازه کافی PTH آزاد می کنند تا سطح کلسیم را طبیعی نگه دارند. اختلال دراین غدد، این تعادل ظریف را بر هم می زند.
سه نوع بیماری در غدد پاراتیروئید دیده میشود که عبارتند از؛
- پر کاری غدد پاراتیروئید(هایپرپاراتیروئیدیسم)
- کم کاری غدد پاراتیروئید(هیپوپاراتیروئیدیسم)
- سرطان پاراتیروئید
در ادامه به هر یک از این اختلالات و علل ایجاد این اختلالات می پردازیم.
پر کاری غدد پاراتیروئید(هایپرپاراتیروئیدیسم)
پرکاری غدد پاراتیروئید(Hyperparathyroidism)، شایع ترین نوع بیماری پاراتیروئید است. غدد پاراتیروئید با ترشح به موقع هورمون پاراتیروئید (PTH) سطح کلسیم و فسفر خون را در حالت طبیعی حفظ می کنند، دقیقاً مانند ترموستات یک سیستم گرمایش را کنترل می کند تا دمای هوا را ثابت نگه دارد.
به طور معمول ، این عمل متعادل سازی به خوبی عمل می کند وقتی سطح کلسیم خون خیلی زیاد شود، غدد پاراتیروئید PTH کمتری تولید می کنند. اما گاهی اوقات یک یا چند مورد از این غدد بیش از حد هورمون تولید می کنند. این منجر به افزایش غیر طبیعی سطح کلسیم و پایین بودن میزان فسفر در خون شما می شود.
کلسیم بیشتر به دلیل نقش خود در سلامت دندان و استخوان شناخته می شود. اما کلسیم به انتقال سیگنال ها در سلول های عصبی کمک می کند و در انقباض عضله نقش بسیار مهمی دارد.
علائم هایپرپاراتیروئیدیسم
هایپرپاراتیروئیدیسم اغلب قبل از نمایان شدن علائم یا نشانه های اختلال، تشخیص داده می شود. علائم زمانی نمایان می شوند که افزایش میزان کلسیم خون باعث اختلال یا آسیب در عملکرد سایر اندام ها یا بافت ها می شود.
علائم ممکن است به قدری خفیف باشد که متوجه ارتباط آن با عملکرد پاراتیروئید نباشند؛ یا ممکن است شدید باشد. این علائم و نشانه ها عبارتند از:
- پوکی استخوان
- سنگ کلیه
- ادرار زیاد
- درد شکم
- بیماری قلبی
- فشار خون بالا
- خستگی راحت یا ضعف
- افسردگی یا فراموشی
- درد استخوان و مفصل
- شکایت مکرر از بیماری بدون دلیل مشخص
- حالت تهوع ، استفراغ یا از دست دادن اشتها
پرکاری پارا تیروئید دلایل مختلفی دارد که در ادامه برخی از آن ها را نام می بریم.
علل ابتلا به هایپرپاراتیروئیدیسم
هایپرپاراتیروئیدیسم توسط عواملی ایجاد می شود که تولید هورمون پاراتیروئید را افزایش می دهند. هایپرپاراتیروئیدیسم ممکن است به دلیل مشکلی در غدد پاراتیروئید (هایپرپاراتیروئیدیسم اولیه) یا به دلیل بیماری دیگری که بر عملکرد غدد تأثیر می گذارد (هایپرپاراتیروئیدیسم ثانویه)، ایجاد شود.
هایپرپاراتیروئیدیسم اولیه
هایپرپاراتیروئیدیسم اولیه به دلیل مشکل در یک یا چند غده از چهار غده پاراتیروئید ایجاد می شود، هایپرپاراتیروئیدیسم اولیه معمولاً به طور تصادفی اتفاق می افتد، اما برخی از افراد ژنی را به ارث می برند که باعث بروز این اختلال می شود.برخی از مواردی که سبب ایجاد هایپرپاراتیروئیدیسم اولیه می شوند عبارتند از؛
- رشد غیر سرطانی (آدنوم) در غده پاراتیروئید، شایع ترین علت هایپرپاراتیروئیدیسم اولیه است.
- بزرگ شدن (هایپرپلازی) دو یا چند غده پاراتیروئید
- تومور سرطانی، علت بسیار نادر پرکاری پارا تیروئید اولیه است.
پرکاری تیروئید ثانویه
هایپرپاراتیروئیدیسم ثانویه،سطح کلسیم را کاهش می دهد و در نهایت منجر به پر کاری غدد پاراتیروئید می شنوند تا از دست دادن کلسیم را جبران کنند. عواملی که ممکن است در پرکاری پارا تیروئیدیسم ثانویه نقش داشته باشند عبارتند از:
کمبود شدید کلسیم
سیستم گوارش بدن ممکن است کلسیم کافی از رژیم غذایی شما موجود در غذا را جذب نکند
کمبود شدید ویتامین D
ویتامین D به حفظ سطح مناسب کلسیم در خون کمک می کند. همچنین به سیستم گوارش کمک می کند تا کلسیم مواد غذایی را جذب کند.
بدن شما هنگامی که پوست در معرض نور آفتاب قرار دارد ، ویتامین D تولید می کند. همچنین مقداری ویتامین D در غذا مصرف می کنید. اگر ویتامین D کافی دریافت نکنید ، ممکن است سطح کلسیم کاهش یابد.
نارسایی مزمن کلیه
کلیه های شما ویتامین D را به شکلی تبدیل می کنند که بدن می تواند از آن استفاده کند. اگر کلیه های شما ضعیف کار کنند، ممکن است ویتامین D قابل استفاده کاهش یافته و سطح کلسیم کاهش یابد و باعث افزایش سطح هورمون پاراتیروئید شود. نارسایی مزمن کلیه شایعترین علت پرکاری پارا تیروئید ثانویه است.
در برخی از افراد مبتلا به بیماری کلیوی طولانی مدت در مرحله نهایی ، غدد پاراتیروئید بزرگ می شوند و خود به خود شروع به ترشح PTH می کنند و PTH با درمان کردن پایین نمی آید. به این حالت هایپرپاراتیروئیدیسم سوم گفته می شود و افراد مبتلا به این بیماری ممکن است برای برداشتن بافت پاراتیروئید به جراحی نیاز داشته باشند.
برخی از درمان های پزشکی
برخی از درمان های پزشکی مانند ویتامین D ، بیس فسفونات ها و سیناکلست ، سطح PTH را کاهش می دهند.
عوارض پرکاری تیروئید ثانویه
شایع ترین عوارض هیپرپاراتیروئیدیسم شایع عبارتند از:
پوکی استخوان
از دست دادن کلسیم اغلب منجر به ضعیف و شکننده شدن استخوان می شود که به راحتی شکسته می شوند (پوکی استخوان).
سنگ کلیه
کلسیم بیش از حد در خون ممکن است منجر به کلسیم بیش از حد در ادرار شود؛ که می تواند باعث رسوبات کوچک و سخت کلسیم و سایر مواد در کلیه ها شود. سنگ کلیه معمولاً هنگام عبور از مجاری ادراری ، درد زیادی ایجاد می کند.
کم کاری پارا تیروئید نوزادان
هایپرپاراتیروئیدیسم شدید و درمان نشده در زنان باردار ممکن است به طور خطرناکی باعث کاهش میزان کلسیم در نوزادان شود.
- بیماری قلب و عروقی
تشخیص پرکاری تیروئید ثانویه
روش های مختلفی برای تشخیصی پرکاری پارا تیروئید وجود دارد که در ادامه به برخی از پر استفاده ترین و شایع ترین روش ها می پردازیم.
آزمایش خون
اگر نتایج آزمایش خون نشان دهد که سطح کلسیم در خون شما زیاد است، پزشک احتمالاً انجام آزمایش خون را به شما پیشنهاد می دهد.
بسیاری از شرایط میتوانند سطح کلسیم را افزایش دهند. اما اگر آزمایش خون نشان دهد که مقادیر بالایی از هورمون پاراتیروئید دارید، پزشک می تواند هایپرپاراتیروئیدیسم را تشخیص دهد.
آزمایشات تشخیصی اضافی
پس از تشخیص هایپرپاراتیروئیدیسم، پزشک شما احتمالاً انجام آزمایشات بیشتری را برای رد علل احتمالی ابتلا به پرکاری پارا تیروئید ثانویه، شناسایی عوارض احتمالی و تشخیص در مورد شدت بیماری پیشنهاد میکند. این آزمایشات عبارتند از؛
آزمایش تراکم مواد معدنی استخوان
این آزمایش برای دیدن پوکی استخوان انجام شده است. متداول ترین آزمایش برای اندازه گیری تراکم مواد معدنی استخوان ، جذب انرژی اشعه ایکس با انرژی دوگانه (DEXA) است.
این آزمایش از دستگاه های اشعه ایکس ویژه برای اندازه گیری اینکه چند گرم کلسیم و سایر مواد معدنی استخوان درون یک قسمت استخوانی قرار گرفته است ، استفاده می کند.
آزمایش ادرار
ادرار می تواند اطلاعاتی راجع به چگونگی عملکرد کلیه ها و میزان کلسیم دفع شده را در اختیار پزشک قرار دهد.
این آزمایش ممکن است در ارزیابی شدت هایپرپاراتیروئیدیسم یا تشخیص اختلال کلیه که باعث پرکاری پارا تیروئید می شود، کمک کند.
آزمایشات تصویربرداری از کلیه ها
ممکن است پزشک برای تعیین سنگ کلیه یا سایر ناهنجاری های کلیه ، آزمایش اشعه ایکس یا سایر آزمایشات تصویربرداری از شکم شما را انجام دهد.
آزمایشات تصویربرداری قبل از جراحی
اگر پزشک شما جراحی را توصیه کند ، وی به احتمال زیاد یکی از این آزمایشات تصویربرداری را برای تعیین محل غده پاراتیروئید یا غده هایی که باعث ایجاد مشکل می شوند ، استفاده خواهد کرد:
اسکن سستامیبی پاراتیروئید
سستامیبی یک ترکیب رادیواکتیو است که توسط غدد پاراتیروئید بیش از حد فعال جذب می شود و توسط اسکنری که رادیواکتیویته را تشخیص می دهد قابل تشخیص است.
غده تیروئید طبیعی سستامیبی را نیز جذب می کند. برای از بین بردن جذب در تیروئید، ید رادیواکتیو که فقط توسط تیروئید گرفته می شود نیز داده می شود
اسکن توموگرافی رایانه ای (CT)
ممکن است با اسکن سستامیبی برای بهبود تشخیص یک ناهنجاری همراه باشد.
سونوگرافی
سونوگرافی از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از غدد پاراتیروئید و بافت اطراف آن استفاده می کند.
درمان پرکاری تیروئید ثانویه
روش های که پزشکان برای درمان بیماری کم کاری غدد پاراتیروئید استفاده میکنند عبارتند از؛
نظارت بدون درمان
پزشک شما ممکن است در موارد بدون درمان و با نظارت منظم شما را درمان کند. این موارد عبارتند از:
- سطح کلسیم شما فقط کمی افزایش یافته باشد
- کلیه های شما به طور طبیعی کار می کنند و هیچ سنگ کلیه ندارید
- تراکم استخوان شما طبیعی است یا فقط کمی کمتر از حد طبیعی است.
- شما علائم دیگری ندارید که با درمان بهبود یابد.
اگر این روش را انتخاب کنید، به احتمال زیاد به آزمایش های دوره ای برای کنترل سطح کلسیم خون و تراکم استخوان نیاز خواهید داشت.
عمل جراحی
جراحی رایج ترین روش درمان پرکاری پارا تیروئید اولیه است و در اکثر موارد درمان آن را فراهم می کند. جراح فقط آن غدد بزرگ شده یا تومور را برمی دارد.
اگر هر چهار غده تحت تأثیر قرار بگیرند ، یک جراح احتمالاً فقط سه غده و شاید بخشی از چهارم را خارج می کند و در نتیجه بافت پاراتیروئید باقی می ماند.
جراحی ممکن است به صورت سرپایی انجام شود و به شما اجازه می دهد همان روز به خانه بروید. در چنین مواردی ، می توان جراحی را از طریق برش بسیار کوچک در گردن انجام داد و شما فقط داروهای بی حسی موضعی دریافت می کنید.
کم کاری غدد پاراتیروئید(هیپوپاراتیروئیدیسم)
هیپوپاراتیروئیدیسم یک بیماری غیرمعمول است که در آن بدن هورمون پاراتیروئید (PTH) را کمتر از میزان نیاز بدن شما تولید می کند. PTH کلید تنظیم و حفظ تعادل دو ماده معدنی،کلسیم و فسفر، در بدن است.
تولید کم PTH در هیپوپاراتیروئیدیسم منجر به کاهش غیر طبیعی سطح کلسیم در خون و افزایش فسفر در خون می شود.
علائم کم کاری غدد پاراتیروئید(هیپوپاراتیروئیدیسم)
علائم و نشانه های کم کاری پارا تیروئید عبارتند از؛
- سوزن سوزن شدن یا سوزش در نوک انگشتان ، انگشتان پا و لب ها
- درد یا گرفتگی عضله در پاها ، معده یا صورت
- گرفتگی یا اسپاسم عضلات ، در دست ها ، بازوها و گلو به ویژه در اطراف دهان
- خستگی یا ضعف
- دوره های قاعدگی دردناک
- ریزش موی تکه تکه
- پوست خشک و درشت
- ناخن شکننده
- افسردگی یا اضطراب
علل ابتلا به کم کاری غدد پاراتیروئید(هیپوپاراتیروئیدیسم)
عواملی که می توانند باعث کم کاری پارا تیروئید شوند عبارتند از:
جراحی گردن
جراحی گردن یکی از شایع ترین علت هیپوپاراتیروئیدیسم است؛ که پس از آسیب تصادفی یا برداشتن غدد پاراتیروئید در حین جراحی ایجاد می شود. جراحی گردن ممکن است برای درمان بیماری های غده تیروئید یا برای درمان سرطان گلو یا گردن انجام شود.
بیماری خودایمنی
در برخی موارد ، سیستم ایمنی بدن شما به بافتهای پاراتیروئید حمله می کند همانند حمله ای که به اجسام خارجی می کنند. در این روند ، غدد پاراتیروئید تولید هورمون خود را متوقف می کنند.
کم کاری پارا تیروئید ارثی
در این مورد، فرد یا بدون غدد پاراتیروئید به دنیا می آید یا این غدد به درستی کار نمی کنند. برخی از انواع هیپوپاراتیروئیدیسم ارثی با فقدان غده های تولید کننده هورمون دیگر همراه است.
سطح پایین منیزیم در خون
سطح پایین منیزیم می تواند بر عملکرد غدد پاراتیروئید تأثیر بگذارد. سطح طبیعی منیزیم برای تولید طبیعی هورمون پاراتیروئید مورد نیاز است.
درمان گسترده با اشعه در سرطان صورت یا گردن
تابش می تواند منجر به تخریب غدد پاراتیروئید شود. در موارد نادر ، درمان ید رادیواکتیو برای پرکاری پارا تیروئید ممکن است به هیپوپاراتیروئیدیسم منجر شود.
مکمل هایی برای نرمال سازی سطح کلسیم و فسفر
این مکمل ها می توانند بیماری را درمان کنند. بسته به علت هیپوپاراتیروئیدیسم ، احتمالاً باید مکمل های مادام العمر مصرف شود.
عوارض ابتلا به کم کاری غدد پاراتیروئید(هیپوپاراتیروئیدیسم)
کم کاری پارا تیروئید می تواند عوارض مختلفی در پی داشته باشد. این عوارض به دلیل سطح پایین کلسیم اتفاق می افتد که بیشتر آنها با درمان بهبود می یابند. این عوارض عبارتند از؛
- گرفتگی عضلات دست و انگشتان؛که می تواند به مدت طولانی و دردناک باشد.
- درد عضلانی
- کشیدگی یا اسپاسم عضلات صورت ، گلو یا بازوها؛ هنگامی که این اسپاسم ها در گلو شما رخ دهد، میتوانند در تنفس اختلال ایجاد کنند و یک وضعیت اضطراری احتمالی ایجاد کنند.
- احساس سوزن سوزن شدن یا سوزش، یا احساس سوزن در لب ها ، زبان ، انگشتان و انگشتان پا.
- تشنج
- دندانهای ناقص؛ مینای دندان و ریشه ها را تحت تأثیر قرار می دهد ، در مواردی hypoparathyroidism در سنین پایین هنگام رشد دندان رخ می دهد.
- مشکلات عملکرد کلیه
- آریتمی قلب و غش ، حتی نارسایی قلبی.
تشخیص کم کاری غدد پاراتیروئید(هیپوپاراتیروئیدیسم)
پزشکی که مشکوک به هیپوپاراتیروئیدیسم باشد ، سابقه پزشکی بیمار را چک می کند و معاینه فیزیکی انجام می دهد.در صورت نیاز پیشنهاد انجام آزمایش خون را می دهد. این یافته ها در آزمایشات خون ممکن است نشان دهنده هیپوپاراتیروئیدیسم باشد:
● سطح کلسیم خون پایین
● سطح هورمون پاراتیروئید پایین
● سطح بالای فسفر خون
● سطح منیزیم خون پایین
همچنین ممکن است پزشک آزمایش ادرار را برای تعیین اینکه آیا بدن بیش از حد کلسیم دفع می کند ، تجویز کند.
درمان کم کاری غدد پاراتیروئید(هیپوپاراتیروئیدیسم)
هدف از درمان، تسکین علائم و عادی سازی سطح کلسیم و فسفر در بدن است. این درمان با استفاده از یک سری مکمل ها قرص ها انجام می شود.
قرص های خوراکی کربنات کلسیم
مکمل های خوراکی کلسیم می توانند سطح کلسیم را در خون شما افزایش دهند. با این حال ، در دوزهای بالا ، مکمل های کلسیم می توانند در برخی از افراد عوارض گوارشی مانند یبوست ایجاد کنند.
ویتامینD
دوزهای بالای ویتامین D ، به طور کلی به صورت کلسیتریول، می تواند به بدن شما کمک کند کلسیم را جذب کند و فسفر را از بین ببرد.
منیزیم
اگر سطح منیزیم شما پایین است و علائم هیپوپاراتیروئیدیسم را تجربه می کنید ، پزشک توصیه می کند مکمل منیزیم مصرف کنید.
داروهای ادرار آور تیازید
اگر حتی با درمان، سطح کلسیم پایین باشد؛ دیورتیک های تیازید می توانند به کاهش کلسیم از طریق ادرار کمک کنند. با این حال ، برخی از افراد مبتلا به هیپوپاراتیروئیدیسم، از جمله افرادی که این بیماری را به ارث برده اند، نباید از داروهای ادرار آور تیازید استفاده کنند.
سرطان پاراتیروئید
سرطان پاراتیروئید یک سرطان بسیار نادر است که در غدد پاراتیروئید ایجاد می شود. وقتی سلول های پاراتیروئید سرطانی می شوند، به صورت غیر قابل کنترلی تکثیر پیدا می کنند. آنها معمولاً توموری محکم و سفید مایل به خاکستری تشکیل می دهند. تومور می تواند به غده تیروئید و عضلات گردن نیز حمله کند.
همزمان با رشد سلول های سرطانی، آنها معمولاً بیش از حد هورمون پاراتیروئید(PTH)تولید می کنند. این باعث می شود سطح غیر طبیعی بالایی از کلسیم در خون (هیپرکلسمی) وجود داشته باشد.
PTH می تواند آنقدر زیاد شود که استخوان ها مقدار زیادی کلسیم از بدن خارج کنند. این می تواند باعث درد استخوان شود و منجر به پوکی استخوان شود (استخوان های نازک و شکننده).
از آنجا که افزایش کلسیم در افراد مبتلا به سرطان پاراتیروئید می تواند تدریجی باشد ، بدن قادر به سازگاری است به همین دلیل بیماران اغلب فقط علائم جزئی دارند.
بزرگ شدن غده پاراتیروئید لزوماً به معنای ابتلا به سرطان نیست. غده به دلایل دیگری قابل بزرگ شدن است. به عنوان مثال ، یک تومور غیر سرطانی به نام آدنوم پاراتیروئید می تواند باعث بزرگ شدن غده شود.
افزایش سطح PTH همچنین کلیه ها را مجبور به حفظ مقدار زیادی کلسیم می کند و باعث تشکیل سنگ کلیه می شود. کلسیم بسیار بالا همچنین می تواند باعث آسیب کلیه ، کمبود آب بدن و گیجی شود.
سرطان پاراتیروئید اغلب در بزرگسالان میانسال اتفاق می افتد. از آنجا که بسیار نادر است ، محققان تعیین نکرده اند که عوامل خاص محیطی یا سبک زندگی خطر ابتلا به این سرطان را افزایش می دهد. به نظر می رسد برخی از موارد دارای پیوند ژنتیکی هستند و چندین نسل از یک خانواده مجرد درگیر آن هستند.
علائم سرطان پاراتیروئید
علائم سرطان پاراتیروئید ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- یک توده کوچک در جلوی گردن
- درد در پشت یا پهلو
- خون در ادرار (ناشی از سنگ کلیه)
- درد استخوان
- گرفتگی صدا (ناشی از حمله سرطان به تارهای صوتی یا اعصاب آنها)
- مشکل در بلعیدن
- یبوست
- ادرار بیش از حد طبیعی
- ضعف
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن بدون دلیل مشخص
- استفراغ
- گیجی و سایر تغییرات عصبی
تشخیص سرطان پاراتیروئید
اکثر افراد مبتلا به سرطان پاراتیروئید به دلیل مشکلات کلیوی یا استخوانی یا هر دو به پزشک مراجعه می کنند. پزشک معمولاً در مورد عوامل خطرناک مرتبط با بیماری های کلیه و استخوان سوال میپرسد زیرا سرطان پاراتیروئید بسیار نادر است. (ممکن است یک پزشک با وجود چندین دهه تمرین پزشکی هرگز یک مورد را مشاهده نکند.)
پزشک شما با یک معاینه کامل بدنی شروع می کند. شما احتمالاً آزمایشات اولیه آزمایشگاهی مانند آزمایش خون و ادرار نیز خواهید داشت. بسته به علائم شما ، پزشک ممکن است اسکن ویژه ای از گردن ، استخوان ها یا کلیه های شما انجام دهد.اگر به سرطان پاراتیروئید مبتلا باشید ، به احتمال زیاد آزمایش خون میزان کلسیم بالایی را نشان می دهد.
این امر پزشک شما را به سمت آزمایش هایپرکلسمی و مقادیر بالای PTH سوق می دهد ، خصوصاً اگر توده ای روی گردن داشته باشید.تنها راه برای تأیید تشخیص سرطان پاراتیروئید ، برداشتن تومور و بررسی آن در زیر میکروسکوپ است.
درمان سرطان پاراتیروئید
درمان بستگی به این دارد که آیا سرطان فقط بر غده پاراتیروئید شما تأثیر می گذارد یا به مناطق دیگر گسترش یافته است یا به زبان دیگر به اندام های دیگر متاستاز داده است یا نه.
اگر سرطان محدود به پاراتیروئید باشد ، تا زمان جراحی برای کنترل سطح کلسیم خون دارو دریافت خواهید کرد. سپس غده سرطانی همراه با غده تیروئید در گردن شما برداشته می شود. در بعضی از مراکز درمانی ، پرتودرمانی پس از جراحی انجام می شود.
اگر سرطان شما فراتر از غده سرطانی باشد، برای برداشتن آن نیاز به عمل جراحی دارید. این به کاهش میزان PTH و کلسیم خون کمک می کند. قبل و بعد از جراحی ، برای کمک به حفظ سطح طبیعی کلسیم خون به دارو نیاز خواهید داشت.
اگر نمی توانید جراحی کنید ، کلسیم بالای شما با دارو قابل کنترل است. با اندازه گیری میزان PTH و کلسیم ، پزشکان می توانند شرایط را کنترل کنند.
بیماران مبتلا به سرطان متاستاتیک پاراتیروئید می توانند برای ارزیابی روشهای درمانی جدید ، در آزمایشات بالینی شرکت کنند. این روش ها ممکن است شامل پرتودرمانی ، جراحی همراه با پرتودرمانی یا شیمی درمانی باشد.
بیماری کم کاری کاذب تیروئید چیست؟
بیماری کم کاری کاذب تیروئید بیاری نادر است. این اختلال به علت مقاومت به هورمون پاراتیروئید به وجود می آید. بیمارا مبتلا به این نوع از بیماری های پاراتیروئیدی کلسیم خون پایین و فسفر موجود در خون بالااست و سطح هورمون پاراتیروئید هم به خاطر کاهش کلسیم خون بالاست.
در پایان
بیماری های پاراتیروئیدی اختلالی است که در چهار غده کوچک درون یا اطراف غده تیروئید شما را تحت تأثیر قرار می دهد. آنها هورمون پاراتیروئید (PTH) را ترشح می کنند. اگر این هورمون خیلی کم یا خیلی زیاد باشد، می تواند منجر به سایر مشکلات سلامتی مانند گرفتگی عضلات و اختلالات عصبی یا استخوانی شود.
دکتر مریم یعقوبی متخصص گوش حلق و بینی سعی دارند تا با تشخیص دقیق از طریق آزمایش جامع و ارائه بهترین گزینه های درمانی برای هر بیمار، سلامتی را به بیماران باز گردانند.
مطلبی که تحت عنوان « بیماری های غدد پاراتیروئید را بشناسید» خواندید، به طور اختصاصی برای وب سایت خانم دکتر مریم یعقوبی متخصص گوش حلق و بینی تهیه شده است و استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد.
منبع
https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=parathyroid-disease
https://www.health.harvard.edu/a_to_z/parathyroid-cancer-a-to-z
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypoparathyroidism/diagnosis-treatment/drc-20355381
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperparathyroidism/diagnosis-treatment/drc-20356199