با تومورهای پس سری قاعده جمجمه آشنا شوید

تومورهای قاعده جمجمه

تومورهای قاعده جمجمه اغلب در داخل جمجمه رشد می کنند اما گاهی اوقات در خارج ایجاد می شوند. آنها می توانند از قاعده جمجمه به عنوان یک تومور اولیه منشأ بگیرند و یا از آنجا به عنوان تومور متاستاتیک سرطانی از مغز، در موقعیت دیگری از بدن پخش شوند.

تومورهای قاعده جمجمه بر اساس نوع تومور و محل قرارگیری آن در قاعده جمجمه طبقه بندی می شوند. ما در ادامه قصد داریم که به انواع تومور های پشت سری قاعده جمجمه، علل و روش های درمانی این نوع از تومور ها بپردازیم.

تومور عصب شنوایی (Acoustic Neuromas)

تومور عصب شنوایی (نورومای آکوستیک) یک تومور غیرسرطانی نادر است که در قسمت پشتی قاعده جمجمه ایجاد می شود. این نوع تومور از تولید بیش از حد سلولهای شوان ایجاد می شود و به آن تومور دهلیزی سلول‌های شوان (شوانومای وستیبولار) نیز می گویند.

این تومور می تواند به شنوایی فشار آورده و اعصاب گوش داخلی را مختل کند. یک تومور بزرگ عصب شنوایی می تواند بر روی عصب صورت یا ساختارهای مغزی فشار وارد کند.

علت تومور عصب شنوایی

این نوع از تومور می تواند به علت تشعشع طولانی مدت به صورت و گردن رخ دهد.

علائم تومور عصب شنوایی

علائم تومور عصب شنوایی ممکن است مانند بیماری های ساده دیگر به نظر آید به همین علت برای تشخیص بهتر است به پزشک متخصص مراجعه شود. در ادامه برخی از این علائم را نام بردیم که عبارتند از:

  • کاهش شنوایی در یک گوش
  • احساس گرفتگی در گوش
  • صدای زنگ در گوش (وزوز گوش)
  • سرگیجه
  • مشکلات تعادل یا عدم ثبات
  • بی حسی و مور مور شدن صورت
  • فلج یک عصب صورت
  • سردرد
  • راه رفتن ناشیانه
  • گیجی ذهنی

درمان تومور عصب شنوایی

درمان تومور عصب شنوایی

درمان تومور عصب شنوایی به اندازه تومور، سن بیمار و سلامت عمومی او بستگی دارد. این تومورها را اغلب می توان با جراحی به طور کامل از بین برد. با این حال ، بسیاری از آنها بسیار کوچک هستند که ممکن است نیازی به جراحی نداشته باشند.

کندرو سارکوم (Chondrosarcoma)

کندروسارکوم نوعی سرطان استخوان است که در سلول های غضروف ایجاد می شود. غضروف یک بافت پیوندی خاص و نرم است که دراسکلت بدن وجود دارد. غضروف بافتی است که بیشتر استخوان ها از تغییر آن تشکیل می شوند. غضروف نقش مهمی در روند رشد دارد. غضروفها انواع مختلفی دارند و در سراسر بدن وجود دارند.

کندروسارکوم در درجه اول سلول های غضروفی استخوان ران ، بازو ، لگن یا زانو را تحت تأثیر قرار می دهد. اگرچه کمتر دیده شده است اما ممکن است مناطق دیگری مانند دنده ها را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

کندروسارکوم دومین نوع شایع سرطان استخوان است. سرطان اولیه استخوان ، سرطانی است که از استخوان شروع می شود. این نوع سرطان به ندرت افراد زیر ۲۰ سال را تحت تأثیر قرار می دهد. خطر ابتلا به این نوع سرطان تا ۷۵ سالگی همچنان افزایش می یابد. میزان بروز این سرطان بین خانم ها و آقایان برابر است.

علت کندروسارکوم

علت دقیق کندروسارکوم مشخص نیست. ممکن است علت بروز این بیماری ژنتیکی باشد.کندروسارکوما به عنوان پیامد پرتودرمانی برای سایر سرطان ها نیز مشاهده شده است.

علائم کندروسارکوم

علائم کندروسارکوما ممکن است بسته به محل تومور متفاوت باشد. ممکن است هر فردی تجربه ی متفاوتی از علائم را داشته باشد در ادامه برخی از  شایع ترین علائم را نام معرفی می کنیم. این علائم عبارتند از :

  • توده بزرگ روی استخوان آسیب دیده
  • احساس فشار در اطراف توده
  • دردی که به مرور زمان به تدریج افزایش می یابد؛این حالت معمولاً در شب بدتر است و ممکن است با مصرف داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن تسکین یابد اما معمولاً با استراحت برطرف نمی شود.
  • تورم موضعی

درمان کندروسارکوم

هدف از درمان کندروسارکوم برداشتن توده و کاهش احتمال بازگشت آن است. راه های درمان این بیماری عبارتند از:

عمل جراحی

در صورتی که توموری روی بازو یا پا باشد ، جراح سعی می کند اندام را نجات دهد. در بعضی موارد ، ممکن است قطع عضو لازم باشد.

فیزیوتراپی

این روش درمانی به بازیابی قدرت و استفاده از ناحیه آسیب دیده پس از جراحی کمک می کند.

پرتو درمانی

ممکن است به دوز بالایی از پرتو درمانی نیاز شود.

شیمی درمانی

اگرچه این روش درمانی اولیه نیست ، اما در صورت گسترش سرطان به سایر نواحی بدن ، ممکن است لازم باشد.

درمان کندروسارکوم

سرطان قاعده جمجمه و ستون فقرات(Chordomas)

کوردوما یا به عبارت دیگر سرطان قاعده جمجمه و ستون فقرات را میگویند. این تومور جزو تومورهایی است که می تواند در هر قسمت از ستون فقرات یا پایه جمجمه رشد کند. دو مکان شایع برای تومور کوردوما ، کمر (ناحیه خاجی) و قاعده جمجمه است. کوردوما از بقایای طناب پشتی(نوتوکورد) در بافت جنینی است که در نهایت مرکز دیسک های نخاعی را ایجاد می کند. تشکیل می شود.

تومورکوردوما، جزو تومورهای بدخیم قلمداد می شوند و اگرچه به طور آهسته رشد می کنند؛ ممکن است متاستاز بیابند. حتی کوردوما هایی که کند رشد می کنند؛ می توانند به صورت موضعی پخش وکاملاً بزرگ شوند. در این صورت می توانند به قسمت های مهم مغز یا ستون فقرات فشار یا حمله کنند؛ که در این صورت ممکن است باعث درد و مشکلات عصبی شود و حتی می تواند زندگی فرد را تهدید کند.

علائم کوردوما

کوردوما می تواند با رشد روی ستون فقرات، مغز و اعصاب فشار وارد کند و باعث درد و مشکلات عصبی به ویژه در قسمت مغز یا نخاع شود. این علائم عبارتند از:

  • گزگز
  • بی حسی
  • ضعف
  • عدم کنترل مثانه یا روده
  • اختلال عملکرد جنسی
  • مشکلات بینایی
  • غدد درون ریز
  • مشکلات بلع

درمان کوردوما

به دلیل خطر گسترش آکوردوما ، اولین عمل جراحی تومور کوردوما در قاعده جمجمه بسیار مهم است. عمل جراحی بهترین فرصت را برای بهبود و کنترل تومور فراهم می کند.

بسته به محل ، اندازه و شکل ظاهری تومورکوردوما ، تیم جراحی شما ممکن است چندین جراح را درگیر کند. پزشک بعد از عمل برنامه ای برای فیزیوتراپی ، کاردرمانی و توان بخشی تهیه می کند.

درمان کوردوما

تومور مننژیوم(Meningioma)

مننژیوم ، تومورهایی است که از مننژ منشا می گیرد. مننژ بافتی سه لایه ، بین جمجمه و مغز است که مغز را در زیر جمجمه می پوشاند و از آن محافظت می کند. لایه میانی مننژ ، که به آن آرخنوئید می گویند ، همان جایی است که مننژیوم تشکیل می شود.

بیشتر مننژیوم ها بسیار آهسته رشد می کنند، اغلب طی سالهای طولانی بدون ایجاد علائم باقی می مانند اما گاهی اوقات، اثرات آنها بر روی بافت مغزی، اعصاب یا عروق مجاور ممکن است باعث ناتوانی های جدی شود.

مننژیوم در خانم ها بیشتر اتفاق می افتد و اغلب در سنین بالاتر کشف می شود، اما ممکن است در هر سنی رخ دهد.

علائم مننژیوم

علائم و نشانه های مننژیوم معمولاً به تدریج شروع می شود و ممکن است در ابتدا بسیار ضعیف باشد. بسته به جایی که در مغز یا به ندرت در ستون فقرات واقع شده است، علائم و نشانه ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تغییراتی در بینایی؛ مانند دیدن دوبینی یا تیرگی
  • سردرد؛ به ویژه آنهایی که صبح ها بدتر می شوند
  • از دست دادن شنوایی یا صدای زنگ در گوش
  • از دست دادن حافظه
  • از دست دادن بو
  • تشنج
  • ضعف در بازوها یا پاها

علل مننژیوم

عواملی که باعث بروز مننژیوم می شوند، هنوز مشخص نیست. پزشکان می دانند که برخی از سلولها در مننژ شما تغییر می کند و باعث می شود سلولها از کنترل خارج شوند و منجر به ایجاد تومور مننژیوم می شود.

درمان فوری برای همه مبتلایان به مننژیوم ضروری نیست. یک مننژیوم کوچک و با رشد آهسته که علائم و نشانه هایی ایجاد نمی کند ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد.

درمان مننژیوم

اگر پزشک تشخیصی دهدکه تحت درمان مننژیوم قرار نگیرید ، به احتمال زیاد به طور دوره ای اسکن مغز انجام می دهید تا مننژیوم خود را ارزیابی کرده و علائم رشد آن را پیدا کنید. اگر پزشک تشخیص دهد که مننژیوم در حال رشد است و نیاز به درمان دارد ، شما چندین گزینه درمانی دارید. که عبارتند از:

عمل جراحی

اگر مننژیوم شما علائم و نشانه هایی ایجاد کند یا نشانه هایی از رشد آن را نشان دهد ، ممکن است پزشک جراحی را به شما توصیه کند.

پرتو درمانی

اگر مننژیوم شما با جراحی کاملاً برطرف نشود ، پزشک ممکن است پرتودرمانی را به دنبال یا به جای جراحی توصیه کند.

شیمی درمانی

از دارو درمانی (شیمی درمانی) به ندرت برای درمان مننژیوم استفاده می شود ، اما ممکن است در مواردی که به عمل جراحی و پرتو پاسخ نمی دهند، استفاده شود. رویکرد شیمی درمانی به طور گسترده ای در درمان مننژیوم پذیرفته نشده است، اما محققان در حال مطالعه رویکردهای هدفمند مولکولی هستند.

تومور اپیدرموئید (Epidermoid tumor)

به طور معمول این نوع از تومورهای قاعده پشتی جمجمه خوش خیم هستند. این تومور با وجود رشد کندش  می توانند در ساختارهای مختلف جمجمه ، ستون فقرات و مغز رشد کند.

علائم تومور اپیدرموئید

بسته به محل تومور ، علائم می تواند عبارتند از:

  • مشکلات بینایی
  • تشنج
  • تب
  • سردرد
  • سفتی گردن
  • درد صورت
  • بی حسی
  • ضعف
  • کاهش شنوایی

درمان تومور اپیدرموئید

اسکن مغز با استفاده از ام ار ای (MRI) و توموگرافی کامپیوتری (CT) می تواند این تومورها را شناسایی کند. جراحی درمان اصلی این نوع از تومور های قاعده پشتی جمجمه است. استفاده از آندوسکوپ ممکن است در به دست آوردن یک برداشت کامل تومور در حین جراحی بسیار مفید باشد.

درمان تومور اپیدرموئید

در پایان

قاعده جمجمه، کف حفره جمجمه را تشکیل می دهد و مغز را از سایر ساختارهای صورت جدا می کند. این ناحیه بسیار پیچیده است و متخصصان گوش و حلق و بینی را با چالش های جراحی مواجه می کند. داشتن دانش کافی در مورد آناتومی این قسمت از جمجمه برای جراحی تومور های پس سرس قاعده جمجمه در این ناحیه ضروری است.

جهت دریافت مشاوره از دکتر مریم یعقوبی متخصص گوش حلق و بینی، می توانید با شماره های درج شده در همین سایت تماس گرفته و نزدیک ترین وقت را رزرو نمایید.

مطلبی که تحت عنوان « با تومورهای پشتی قاعده جمجمه آشنا شوید» خواندید، به طور  اختصاصی برای وب سایت خانم دکتر مریم یعقوبی متخصص گوش حلق و بینی تهیه شده است و استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد.

کلمات کلیدی: جراحی تومور قاعده جمجمه، جراحی قاعده جمجه، انواع تومور قاعده جمجمه، علائم تومور قاعده جمجمه، درمان تومور قاعده جمجمه

 

منبع

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/brain-tumor/vestibular-schwannoma

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/chordoma

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/meningioma/diagnosis-treatment/drc-20355648

این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟

برای امتیاز دادن به پست روی ستاره کلیک کنید!

میانگین امتیاز ها ۱ / ۵٫ تعداد امتیازات: ۱

هیج امتیازی ثبت نشده!اولین کسی باشید که این پست را ارزیابی می کنید

مطالب مرتبط

مقالات
عفونت گوش

عفونت گوش

6 دیدگاه
آنچه در این مقاله می خوانید Toggleعلائم عفونت گوشعوارض بروز عفونت در گوشعلل عفونت گوشعلت عفونت گوش داخلی چیست؟علائم و…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

4 × یک =

فهرست