ماستوئیدیت چیست و چه علائم و روش درمانی دارد؟

بیماری ماستوئیدیت جزو بیماری‌های عفونی گوش به شمار می‌رود. بیماری‌های عفونی در صورتی که پیشرفت کنند، نه تنها عضو مربوطه را از کار می‌اندازند، بلکه باعث ایجاد عفونت در سایر اعضا نیز می‌شوند. به همین دلیل پزشکان تأکید دارند که این بیماری‌‌ها در کوتاه‌ترین زمان ممکن تشخیص داده و درمان شوند. یکی از مهم‌ترین راهکارها برای تشخیص بیماری‌های عفونت استخوان گوش افزایش آگاهی بیماران در مورد علائم، علت‌ ها و راهکارهای درمان آن است. در این مقاله از سایت دکتر مریم یعقوبی بهترین و متبحر ترین جراح و مشتخصص گوش و حلق و بینی در تهران  اطلاعات جامعی در این باره ارائه داده‌ایم.

ماستوئیدیت چیست؟

گوش‌ها عضوهای بسیار حساسی هستند و بیماری‌های مختلفی آن‌ها را تهدید می‌کند. عفونت استخوان گوش یکی از بیماری‌هایی است که گوش‌ها را درگیر می‌کند. این بیماری عفونت باکتریایی است که در سلول‌های هوایی ماستوئید ایجاد می‌شود و گوش داخلی و میانی را در بر می‌گیرد. استخوان ماستوئید ساختاری اسفنج ‌مانند دارد و بخشی از استخوان گیجگاهی جمجمه است. این استخوان از ساختارهای ظریف داخل گوش محافظت و به تنظیم فشار گوش کمک می‌کند. این عفونت به مرور زمان گسترش می‌یابد و حتی ممکن است دیگر اعضا را نیز درگیر کند. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید مقاله سایت healthline را مطالعه کنید.

ماستوئیدیت چه علائمی دارد؟

هر بیماری علائم خاص خود را دارد. علائم اولین فاکتوری هستند که بیمار را متوجه وجود عفونت در استخوان میانی گوش می‌کنند. با مشاهده این علائمی که در ادامه بیان می‌کنیم، باید به این بیماری مشکوک شوید. البته تشخیص دقیق را بر عهده پزشک متخصص بگذارید. به یاد داشته باشید که همه بیماران لزوما همه علائم بیماری را تجربه نمی‌کنند. از همین رو توصیه می شود تا در صورت وجود یک یا دو علامت توصیه می‌شود برای معاینه به پزشک مراجعه کنید.

  • درد و التهاب

عفونت در ناحیه پشت گوش در برخی موارد درد شدیدی را به همراه دارد. همچنین ناحیه پشت و زیر گوش متورم و قرمز می‌شود. در موارد شدید ماستوئیدیت ،این علائم کاملا مشخص هستند. اما در موارد خفیف عفونت به قدری نیست که درد ایجاد کند یا ظاهر گوش را تغییر دهد.

ماستوئیدیت چیست
  • مشکلات شنوایی

اگر عفونت زیاد باشد شنوایی را با مشکل مواجه می‌کند. در واقع ترشحات ناشی از عفونت ممکن است گوش را مسدود کنند. البته اگر عفونت اعصاب شنوایی را درگیر کند، جبران آن تقریبا ممکن نیست. بنابراین بهتر است تا پیش از کاهش شنوایی به سایر علائم توجه و به پزشک مراجعه کنید.

  • تب در ماستوئیدیت

بالا رفتن دمای بدن یکی از راه‌های دفاعی آن است. در چنین عفونتی نیز دمای بدن بالا می‌رود تا با باکتری‌های عفونی مقابله کند. البته نباید فراموش کرد که همه عفونت‌ها ممکن است تب ایجاد کنند. اگر تب با التهاب و درد خفیف گوش همراه باشد، باید به این بیماری گوش مشکوک شد.

  • سردرد

در نتیجه التهاب استخوان، سردرد‌هایی ایجاد می‌شوند که اخطار مهمی برای بیمار هستند. سردرد نیز جزو علائمی است که علت‌های متفاوتی دارد. بنابراین باید به سایر علائم منحصر به قسمت گوش خود توجه داشته باشید. البته اگر بخاطر سردرد به پزشکان دیگری مراجعه کنید، ممکن است وجود عفونت در گوش را تشخیص و بیمار را برای درمان به متخصصین گوش، حلق و بینی ارجاع دهند.

  • وجود چرک در ماستوئیدیت

عفونت استخوان وارد مجرای گوش می‌شود و ممکن است از طریق آن به بیرون تراوش می‌کند. بنابراین یکی از علائم این بیماری، خروج چرک و مایعات از مجرای گوش است. این ترشحات با ترشحات طبیعی گوش متفاوتند.

علائم ماستوئیدیت در کودکان

علائمی که در قسمت‌های قبل نام بردیم، معمولا بزرگسالان را درگیر می‌کند. اما نوزادانی که قادر به حرف زدن نیستند، نمی‌توانند منظور خود را به والدین برسانند. در صورتی که نوزاد رفتارهای زیر را انجام می‌دهد، باید به بیماری‌های گوش و عفونت مشکوک شد. در این صورت بهتر است والدین سریع‌تر کودک را به پزشک نشان دهند.

  • کشیدن سر فقط به یک طرف
  • گریه‌های مکرر
  • ضربه زدن به گوش
  • کشیدن گوش‌ها

در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر می‌توانید مقاله «سایت اخبار سلامت امروز» را بخوانید.

علل بروز ماستوئیدیت

علل بروز ماستوئیدیت چیست؟

این بیماری از سلول‌های گوش میانی ایجاد می‌شود. باکتری‌ها از طریق این سلو‌ل‌ها به داخل استخوان نفوذ می‌کنند. این باکتری‌ها استخوان ماستوئید را برای رشد و تکثیر انتخاب می‌کنند. آن‌ها در حفره‌های هوایی استخوان ماستوئید تکثیر می‌شوند و عفونت ایجاد می‌کنند.

البته آلوده‌شدن گوش میانی به باکتری‌ها تنها علت این عفونت نیست. علت دیگری نیز وجود دارد که احتمال بروز آن بسیار کم است. رشد غیرطبیعی سلول‌های پوستی به نام کلستئاتوم در گوش میانی، مجرای گوش را می‌بندد. بنابراین باکتری‌های فرصت خوبی برای رشد پیدا می‌کنند. جالب است بدانید که عفونت گوش در کودکان زیر دوسال شایع‌تر است. بنابراین اگر صاحب فرزند هستید، باید به دقت به رفتارهای آن توجه کنید. در این صورت با بروز مشکل نیز سریع به پزشک مراجعه کنید. فراموش نکنید که احتمال ایجاد این عفونت و التهاب  در کودکان و نوزادان بیشتر است. از طرفی چون قدرت بیان ندارند، ممکن است والدین متوجه گسترش عفونت نشوند. بنابراین باید به رفتارهای کودک و ناآرامی‌های او توجه ویژه داشته باشند.

راه درمان عفونت استخوان میانی گوش چیست؟

بیماری ماستوئیدیت می‌تواند زندگی افراد را تهدید کند. بنابراین باید آن را جدی بگیرید. اگر در روزهای اول بروز علائم به پزشک مراجعه کنید، احتمال خطر کم‌تر است و با تجویز آنتی‌بیوتیک‌ از بین می‌رود. اما اگر عارضه  جدی‌تر باشد، ممکن است بیمار چند روز در بیمارستان بستری شود. در بیمارستان آنتی‌بیوتیک‌ها تزریقی هستند. بعد از ترخیص نیز بیمار باید دوره درمان خود را با آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی کامل کند. درمان عفونت های گوش همیشه ساده نیست. اگر این مشکل شدید شود، درمان آن دشوار خواهد بود. برای از بین بردن عفونت‌های پیشرفته، پزشک معالج عمل جراحی را توصیه می‌کند. در این عمل ممکن است قسمتی از ماستوئید را بردارند تا عفونت تخلیه شود. همچنین ممکن است پزشک برای اطمینان نسبت به از بین رفتن بیماری، گوش میانی را از مایعات آلوده تخلیه کند. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید مقاله زبان اصلی سایت webmd را مطالعه کنید.

علل بروز ماستوئیدیت چیست؟

عوارض ماستوئیدیت چیست؟

همانطور که در قسمت‌های قبلی گفتیم، این بیماری یک خطر جدی است. تا حدی که اگر عفونت گسترش پیدا کند، ممکن است حتی جراحی هم از رشد آن جلوگیری نکند. در این قسمت عوارض عفونت ماستوئید را بیان کرده‌ایم.

  • سرگیجه‌: عفونت می‌تواند عملکرد گوش داخلی را مختل کند. بنابراین تعادل فرد از بین می‌رود و سرگیجه دارد.
  • فلج صورت: ماستوئیدیت پیشرفته به سلول‌های عصبی صورت نیز سرایت می‌کند و باعث فلج ‌شدن آن‌ها می‌شود.
  • از دست دادن شنوایی: با گسترش عفونت، مجرای گوش کاملا بسته شده یا عصب‌های شنوایی و گوش داخلی درگیر می‌شوند. این موضوع باعث از دست رفتن قدرت شنوایی می شود.
  • مننژیت: بیماری مننژیت به عفونت باکتریایی در غشای پوشاننده مغز و نخاع است. عفونت استخوان میانی گوش ممکن است مغز را نیز تهدید ‌کند.
  • آبسه اپیدورال: اپیدورال به چرک‌هایی گفته می‌شود که در خارج مغز و نخاع پخش می‌شوند.
  • سپسیس: در این مرحله عفونت کل بدن فرد را آلوده می‌کند و در تمام بدن گسترش می‌یابد.

عوارض خطرناک عفونت مورد نظر، باعث تهدید زندگی بیمار خواهد شد.

علل بروز ماستوئیدیت چیست؟

جمع‌بندی

در این مقاله توضیحات جامعی در مورد عفونت گوش ارائه دادیم.این بیماری می‌تواند بسیار جدی باشد و در صورت پیشرفت زندگی فرد را در خطر قرار میدهد. به همین دلیل باید در مراحل اولیه درمان شود. تشخیص این عفونت باید توسط پزشک حاذق انجام شود. چرا که لازم است میزان پیشرفت و روش مناسب درمان را در نظر بگیرد. دکتر مریم یعقوبی به عنوان یکی از بهترین  متخصص گوش، حلق و بینی در تهران ، هستند. ایشان تجربه زیادی در زمینه درمان عفونت ماستوئیدیت در سطوح مختلف دارند. بنابراین می‌توانند یکی از بهترین همراهان شما برای درمان این اختلال گوش باشند. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر و راهنمایی در این زمینه‌ می‌توانید به پیج اینستاگرام شخصی دکتر یعقوبی مراجعه کنید.

این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟

برای امتیاز دادن به پست روی ستاره کلیک کنید!

میانگین امتیاز ها ۳٫۳ / ۵٫ تعداد امتیازات: ۸۹

هیج امتیازی ثبت نشده!اولین کسی باشید که این پست را ارزیابی می کنید

مطالب مرتبط

3 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

18 − 8 =

فهرست