آنچه در این مقاله می خوانید
التهاب مری نوعی بیماری است که به بافت مری مربوط می باشد. مری ، در واقع لوله ای ماهیچه ای است که غذا جهت عبور از دهان و ورود به معده باید از آن عبور کند. حال آن که این بیماری ، می تواند سبب اختلال در عمل بلع و احساس درد هنگام بلع غذا شده و همچنین در ناحیه قفسه سینه نیز ایجاد درد نماید. برای درمان این بیماری نیاز است تا به یک جراح و متخصص خوب و مجرب در تهران مانند دکتر مریم یعقوبی یکی از بهترین جراحان و متخصصان گوش و حلق و بینی تهران مراجعه نمایید. این بیماری غالبا به علت استفاده از برخی داروهای خاص و یا ابتلا به عفونت های ویروسی و باکتریایی رخ می دهد.
التهاب مری چیست ؟
از هر گونه التهاب یا سوزش در ناحیه مری با نام ازوفاژیت یاد می شود. التهاب و تورم مری ، باعث ایجاد زخم در مری می شود ؛ بنابراین خوردن غذا برای بیمار سخت خواهد بود و ممکن است به عارضه هایی چون سوء تغذیه نیز مبتلا شود. این بیماری علاوه بر زخم ممکن است باعث باریک شدن این لوله شود. در این صورت یک عارضه پزشکی اورژانسی است که نیاز به درمان در کوتاه ترین زمان ممکن دارد.
انواع بیماری التهاب و تورم مری
این بیماری انواع مختلفی دارد که در ادامه در مورد هر کدام از آن ها توضیحاتی ارائه دادهایم. به طور کلی می توان گفت التهابات مری با توجه به علت هایی که باعث به وجود آمدن آن ها شده است ، دسته بندی می شوند.
- التهاب ائوزینوفیلیک ( Eosinophilic ) در مری
برخی از مری ها مستعد ابتلا به این عفونت هستند. در واقع در این مری ها سلول هایی به نام ائوزینوفیل وجود دارد که در مری های سالم دیده نمی شود. این عارضه بیشتر در کودکان به وجود می آید و باعث می شود به برخی از غذاها حساسیت داشته باشند. آن ها نمی توانند غذاهایی چون شیر ، سویا ، گندم ، بادام زمینی و سایر آجیل ها را بخورند. همچنین ممکن است به گرده گل ها نیز حساس باشند و با استنشاق آن ها ، التهاب مری عود کند.
-
التهاب ناشی از رفلاکس
بسیاری از بیمارانی که به رفلاکس معده مبتلا هستند ، مری ملتهبی دارند. این التهاب به دلیل بازگشت محتویات و اسید معده به مری در دفعات زیاد ایجاد می شود. در این نوع از ازوفاژیت سوزش مری بیشتر است.
- التهاب ناشی از مصرف دارو
زمانی که داروها را بدون آب کافی مصرف می کنید ، باعث می شوید که بخشی از دارو در مری باقی بماند. تکرار این امر به دفعات باعث ایجاد التهاب مری می شود. مسکنها ، آنتیبیوتیکها و داروهایی چون کلرید پتاسیم و بیس فسفونات بیشتر از سایر داروها مری را ملتهب می کنند.
- التهابات ناشی از عفونت
نوع آخر التهابات مری ، التهابی است که از عفونت های موجود در بدن نشأت می گیرد. مری عفونی بسیار نادر است. عفونتهای قارچی ، انگل یا ویروسی منجر به بروز این بیماری می شوند. اگر به دلیل مصرف داروهای خاص یا علت های دیگری چون HIV یا سرطان ؛ سیستم ایمنی ضعیفی دارید ، بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستید.
علائم التهاب مری
مهم ترین علائم این بیماری مواردی هستند که در ادامه به آن ها اشاره شده است.
- بلع دشوار یا دردناک
- سوزش سر دل
- بازگشت اسید معده به مری
- حالت تهوع
- سرفه
- استفراغ
- درد در قسمت قفسه سینه به خصوص در قسمت پشت استخوان قفسه سینه
در صورتی که علائم بالا ؛ مانند درد شدید در قفسه سینه بعد از خوردن غذا را برای چند روز متوالی در خود یا کودکتان مشاهده کردید ، حتما به پزشک مراجعه کنید. در برخی موارد ممکن است علاوه بر علائم التهاب ؛ علائم آنفولانزا چون تب ، سردرد ، ضعف وغیره را نیز احساس کنید. این موقعیتی است که مراجعه به پزشک را به یک ضرورت تبدیل می کند.
هنگام مشاهده علائم زیر نیز مراجعه به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی ، اورژانسی است :
- احساس درد در قفسه سینه بهبود پیدا نکند و بیشتر از چند دقیقه طول بکشد. ( این موضوع در افرادی که سابقه بیماری قلبی دارند ، اهمیت ویژه تری پیدا می کند. )
- احساس باقی ماندن غذا در مری و عدم توانایی در بلع
- احساس درد هنگام بلع بدون وجود سایر علائم سرماخوردگی و عدم بهبود بعد از یک الی دو هفته.
- تنگی نفس بعد از غذا
- استفراغ در دفعات و در حجم زیاد ( اگر محتویات خارج شده خونی یا سبز یا زرد رنگ است ، مراجعه به پزشک اهمیت بیشتری پیدا می کند. )
علت های بروز التهاب مری چیست ؟
در برخی موارد بیشتر از یک عامل می تواند باعث ایجاد بیماری مری شود. در ادامه به مهم ترین علت های بروز ازوفاژیت اشاره کرده ایم.
- اگر دریچه مری هنگامی که لازم نیست باز شود ، محتویات معده به مری بر می گردند و اصطلاحا رفلاکس ایجاد می شود.
- گلبول های سفید خون در واکنش های ایمنی بدن نقش اساسی دارند. در برخی افراد گلبول های سفید خون به مواد غذایی چون شیر ، تخممرغ ، گندم ، لوبیا ، سویا و گوشت گاو واکنش نشان می دهد. ( مصرف این خوراکی ها می تواند در برخی از افراد منجر به التهاب مری شود. )
- افزایش غیر معمول لنفوسیت ها در مری از دیگر علت های بروز آن است.
- مصرف قرص هایی با ابعاد بزرگ یا خوردن قرص با آب کم علت دیگر بروز این بیماری است.
چه عواملی خطر ابتلا به بیماری های مری را افزایش می دهند ؟
در ادامه عواملی را بیان کردهایم که ریسک ابتلا به التهابات مری را افزایش می دهند. با پیشگیری از این عوامل می توانید تا حد زیادی از بروز آن ها پیشگیری کنید.
- خوابیدن بلافاصله بعد از خوردن غذا
- کهولت سن
- مصرف بیش از حد مواد خوراکی چون الکل ، کافئین ، شکلات و نعناع
- مصرف غذاهایی که بیش از اندازه چرب هستند
- استعمال دخانیات و به ویژه سیگار
- اضافه وزن بیش از حد
- مصرف بیش از اندازهی گوجه فرنگی و مرکبات و سایر خوراکی های اسیدی
- وراثت ( افرادی که اعضای خانواده آن ها به این بیماری مبتلا هستند ، احتمال دارد در صورت رعایت نکردن نکات ذکر شده دچار التهاب مری شوند. )
- مصرف دارو پیش از خواب از دیگر فاکتورهای تشدید کننده این بیماری است ؛ زیرا در هنگام خواب ، ترشح بزاق دهان کمتر است و مقادیری از دارو در مری باقی می ماند.
عوارض بلند مدت ابتلا به التهابات مری چیست ؟
در صورت عدم توجه به التهاب مری و درمان نکردن این بیماری ، عوارض بدتری برای بیمار به وجود خواهد آمد. التهاب طولانی مدت ، ممکن است باعث به وجود آمدن بافت و سلول های سرطانی در مری شود. این التهابات ، همچنین ممکن است باعث باریک شدن یا انسداد مری شوند. سوراخ و زخم های شدید در مری نیز از دیگر عوارضی است که در صورت عدم درمان التهاب در مری به وجود می آیند.
روش های تشخیص التهابات مری
در معاینه ازوفاژیت نیز مانند هر معاینه دیگری پزشک ابتدا شرح حال بیمار را جویا می شود. در این زمان اطلاعات کاملی از علائم ، سابقه بیماری های قبلی و مدت زمان بروز علائم به پزشک خود ارائه دهید. بعد از آن باید آزمایش های لازم برای تشخیص دقیق تر را انجام دهید. این آزمایشات ؛ شامل آندوسکوپی ، بیوپسی ، آزمایش اشعه ایکس باریم و تست های آلرژی می باشند.
راه های درمان بیماری التهاب مری
اولین گام برای درمان ، پیدا کردن پزشک متخصص زبده و حرفهای در زمینه التهابات مری و گوش و حلق و بینی است. لازم به ذکر است که گام بعدی ؛ مراجعه در زمان مناسب است. در این موقعیت میتوانید اطمینان داشته باشید که روند بهبود شما به صورت کامل طی می شود. پزشک با توجه به شرایط بیمار از داروها و روش های درمانی مختلفی استفاده می کند که در ادامه آن ها را نام برده ایم. به یاد داشته باشید که انتخاب روش ؛ با توجه به میزان التهاب ، سن بیمار ، سابقه های پزشکی و مواری ازاین قبیل و در نهایت به صلاحدید پزشک انجام می شود.
- داروهای کنترل کننده اسید معده
- آنتی بیوتیک ها و ضد قارچ ها
- مسکن ها
- داروهای کاهش دهنده التهاب
- تزریق سرم برای جلوگیری از سوء تغذیه
- آندوسکوپی
- جراحی ( برای برداشتن بخش آسیب دیده بافت مری )
با رعایت موارد ساده ای ؛ مثل داشتن یک رژیم غذایی متعادل و خودداری از رفتارهای پر خطری چون استعمال دخانیات و مصرف الکل ، می توان تا حدود زیادی از ابتلا به التهاب ریه پیشگیری کرد. در صورت ابتلا به این بیماری ، نیز با مراجعه به موقع به پزشک می توان از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد. دکتر مریم یعقوبی متخصص گوش و حلق و بینی تهران و یکی از مجرب ترین پزشکان در حوزه درمان بیماری های حلق و حنجره ؛ از جمله التهاب مری می باشند. ایشان می توانند در درمان و از بین بردن التهابات مری و سایر قسمت های گوش ، حلق و بینی شما را یاری نمایند.
4 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
علت سردرد بعد از عمل بینی چیست ؟
سلام وقت بخیر لطفا به مقاله رینوپلاستی مراجعه بفرمایید
سلام خسته نباشید همیشه بین گلو ومری احساس میکنم خلط دارم واذیتم میکنه چکار کنم
سلام و خسته نباشبد خانم دکتر.من خانم ۲۷ ساله با سابقه ی برداشتن لوزه ی سوم در سال ۹۰٫خانم دکتر من مشکلی که داشتم این بود که هر چی میخوردم دهنم بو میگرفت و روی لوزه هام یه چیزایی سفیدی دیده میشد اما بعد از عمل هیچ کدوم از این مشکلاتم رفع نشد و الان به شدت دهنم بو میده اگر میشه لطفا بگین چبکار کنم و چه دارویی استفاده کنم؟