انواع افت شنوایی چیست و چه علائمی دارد؟

درمان افت شنوایی

افت شنوایی یکی از مهم‌ترین و آزاردهنده‌ترین مشکلاتی است که می‌تواند برای گوش رخ دهد. این موضوع علت‌های مختلفی دارد. جالب است بدانید که افت شنوایی خود شامل سه نوع مختلف است. شناخت نوع کم‌شنوایی و مراجعه زودهنگام به پزشک می‌تواند در روند درمان موثر باشد. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم اطلاعات جامعی در مورد انواع افت شنوایی، علت‌ها و علائم آن صحبت کنیم.

آن چه در این مقاله می خوانیم:

انواع افت شنوایی کدامند؟

با افزایش سن، شنوایی افراد کم‌تر می‌شود. در ایالات متحده حدود یک سوم افرادی که بین ۶۵ تا ۷۵ سال هستند، افت شنوایی را تجربه کرده‌اند. در بین افراد بالای ۷۵ سال نیز از هر دو نفر، یکی از آن‌ها مشکل کم شنوایی دارد. به طور کلی می‌توان کم‌شنوایی را در سه نوع مختلف دسته‌بندی کرد.

افت شنوایی انتقالی

این مشکل به دلیل اختلال در گوش بیرونی یا میانی رخ می‌دهد گوش خارجی و میانی وظیفه‌ی انتقال کامل صدا به قسمت‌های داخلی را بر عهده دارند. به همین دلیل به این بخش‌ها سیستم انتقال گفته می‌شود. اختلال در این دو ناحیه منجر به ایجاد مشکل در انتقال صدا و افت شنوایی می‌شود. به همین دلیل است که به این مشکل کم شنوایی انتقالی گفته می‌شود. از جمله اختلالاتی که سیستم انتقالی را درگیر می‌کنند، می‌توان به ناهنجاری در لاله و مجرای گوش، سوراخ شدن پرده گوش و عفونت گوش خارجی اشاره کرد.

افت شنوایی حسی عصبی

این مشکل به دلیل اختلال در حلزون و عصب گوش داخلی ایجاد می‌شود این نوع از افت شنوایی اغلب قابل درمان نیست. این آسیب‌ها جدی هستند و اکثر سالمندان با این نوع کم شنوایی درگیر می‌شوند. به همین دلیل است که بسیاری از آن‌ها درمان نمی‌شوند و کم شنوایی آن‌ها رفته رفته بیشتر می‌شود.

افت شنوایی ترکیبی

اختلالات شنوایی ترکیب از آسیب‌های سیستم انتقالی و سیستم عصبی باعث بروز این کم شنوایی می‌شوند. این مورد نیز معمولا قابل برگشت نیست. ممکن است آسیب‌های موجود در این قسمت‌ها به مرور زمان پیشرفت کنند و کم شنوایی را به ناشنوایی مطلق تبدیل کنند.

سایر انواع کم شنوایی

پیری و قرار گرفتن مستمر در معرض صداهای بلند هر دو در کاهش شنوایی نقش دارند. عوامل دیگر مانند جرم بیش از حد گوش نیز می‌توانند به طور موقت باعث افت شنوایی شود. اما به محض شستشو و برطرف کردن عامل ایجاد کم شنوایی موقت می‌توان آن را بهبود بخشید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید مقاله زبان اصلی سایت starkey را مطالعه کنید.

علائم کم شنوایی چیست و چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

علائم افت شنوایی در افراد مختلف متفاوت است. اما در هر صورت خود بیماران بعد از مدتی متوجه آن خواهند شد. متداول‌ترین علائم این مشکل عبارتند از؛

  • مشکل در درک کلمات، به ویژه هنگام وجود سر و صدای پس زمینه یا هنگام حضور در جمعیت.
  • مشکل شنیدن در برخی اصوات صوتی و حروف.
  • درخواست مکرر از دیگران برای صحبت کندتر، واضح و با صدای بلند.
  • نیاز به افزایش میزان صدای تلویزیون یا رادیو.
  • خروج از مکالمات و اجتناب از برخی تعاملات اجتماعی.
علت افت شنوایی

علائم افت شنوایی در افراد مختلف متفاوت است. اما در هر صورت خود بیماران بعد از مدتی متوجه آن خواهند شد. متداول‌ترین علائم این مشکل عبارتند از؛

  • مشکل در درک کلمات، به ویژه هنگام وجود سر و صدای پس زمینه یا هنگام حضور در جمعیت.
  • مشکل شنیدن در برخی اصوات صوتی و حروف.
  • درخواست مکرر از دیگران برای صحبت کندتر، واضح و با صدای بلند.
  • نیاز به افزایش میزان صدای تلویزیون یا رادیو.
  • خروج از مکالمات و اجتناب از برخی تعاملات اجتماعی.

علت بروز کم شنوایی چیست؟

کاهش شنوایی ممکن است به یکی از علل زیر رخ دهد. علت افت شنوایی در نوع و علائم آن تأثیر دارد. برخی از علت‌های ایجاد این مشکل قابل پیشگیری هستند. اما برخی از آن‌ها مانند افزایش سن اجتناب ناپذیرند. در این موارد تنها می‌توان به کمک پزشک روند پیشرفت این مشکل گوش را کندتر کرد.

آسیب به گوش داخلی 

پیری و قرار گرفتن در معرض سر و صدای زیاد ممکن است باعث ساییدگی مویرگ‌ها یا سلول‌های عصبی حلزون گوش شود. این سلول‌ها سیگنال‌های صوتی را به مغز می‌فرستند. وقتی این مویرگ‌ها یا سلول‌های عصبی آسیب ببینند یا از بین بروند، سیگنال‌های الکتریکی به خوبی منتقل نمی‌شوند. کاهش شنوایی رخ می‌دهد. در این حالت صداهای بلندتر ممکن است برای بیمار به صورت بم و مبهم به گوش برسند. همچنین تشخیص سخن مخاطب در صورت وجود صدای پس زمینه سخت‌تر خواهد بود.

تجمع تدریجی جرم در گوش

تشخیص و درمان افت شنوایی

جرم گوش می‌تواند مجرای گوش را مسدود و از هدایت امواج صوتی در آن جلوگیری کند. شستشوی جرم گوش می‌تواند به بازگرداندن شنوایی بیمار کمک کند. اگر افت شنوایی به دلیل جرم گوش باشد، به محض شستشوی گوش برطرف می‌شود. اگر برطرف نشد، باید به سایر عوامل مشکوک بود.
پارگی پرده‌ی گوش
فاکتورهای زیر باعث پارگی پرده گوش و افت شنوایی می‌شوند.
● صدای انفجار یا صداهای خیلی بلند.
● تغییرات ناگهانی فشار هوا
● ایجاد فشار در گوش از طریق وارد کردن اشیاء خارجی
● بروز عفونت شدید

سایر علت‌ها

از دیگر علت‌های افت شنوایی عبارتند از؛

  • عفونت گوش
  • رشد غیرطبیعی استخوان در گوش خارجی یا میانی
  • تومور در گوش خارجی یا میانی

برای اطلاعات بیشتر در این زمینه مقاله کلینیک mayo را مطالعه کنید.

فاکتورهایی که باعث افت شنوایی بیشتر می‌شوند، کدامند؟

قرار گرفتن در معرض برخی از فاکتورها منجر به آسیب‌های سیستم انتقالی و حسی شنوایی می‌شود که نتیجه‌ای جز افت شنوایی به دنبال ندارد. این فاکتورها عبارتند از؛

سر و صدای زیاد

قرار گرفتن در معرض صداهای بلند می‌تواند به سلول‌های گوش داخلی شما آسیب برساند. اگر مدت طولانی در معرض صدای بلند قرار داشته باشید یا صداهای خیلی بلند (مانند شلیک گلوله از نزدیک) را به صورت ناگهانی بشنوید، احتمال آسیب بیشتر خواهد شد. ترکیب ژنتیکی شما ممکن است شما را بیشتر از دیگران در معرض آسیب‌های گوش ناشی از صدا یا ناشی از پیری قرار دهد. سر و صدای زیاد در محل کار برخی از مشاغل مانند کشاورزی، ساخت و ساز یا کارخانه ، می‌تواند منجر به آسیب در گوش کارکنان شود. بدیهی است که هر چه صداها شدیدتر باشند در مدت زمان کمتر آسیب بیشتری به گوش وارد می‌شود. صداهای تفریحی مانند قرار گرفتن در معرض صداهای انفجاری، مثل سلاح‌های گرم و موتورهای جت، می‌توانند باعث کاهش فوری و دائمی شنوایی شود. سایر فعالیت‌های تفریحی با میزان سر و صدای زیاد شامل موتور برقی یا گوش دادن به موسیقی با صدای بلند نیز در کم شدن شنوایی موثر هستند.

برخی از داروها

اگر مقادیر بسیار زیادی آسپرین، سایر داروهای تسکین دهنده درد، داروهای ضد مالاریا مصرف کنید، اثرات موقتی بر شنوایی شما خواهند داشت. عوارض این داروها روی گوش شامل احساس زنگ زدن در گوش (وزوز گوش) و از دست دادن شنوایی است.

علت بروز افت شنوایی

بیماری‌هایی که منجر به تب شدید می‌شوند نیز از دیگر فاکتورهای افت شنوایی هستند. بیماری‌های همراه با تب مانند مرنژيت، ممکن است به حلزون گوش آسیب برساند.

جمع بندی

افت شنوایی انواع مختلفی دارد و ممکن است به دلایل گوناگونی رخ دهد. رعایت برخی موارد همچون دوری صداهای بیش از حد بلند می‌تواند تا حد زیادی از ابتلا به کم شنوایی پیشگیری کند. کم شنوایی عوارض روحی روانی منفی زیادی برای افراد به همراه دارد. به همین دلیل  در صورت مشاهده‌ی علائم کم شنوایی باید حتما به پزشک متخصص مراجعه کرد. دکتر مریم یعقوبی بهترین جراح گوش یکی از بهترین پزشکان متخصص در زمینه‌ی انواع بیماری‌ کم شنوایی است. با مراجعه به این پزشک متخصص گوش حلق و بيني در تهران و تشخیص به موقع علت کم شنوایی خود می‌توانید در جهت درمان آن اقدام کنید. در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی بیشتر در زمینه افت شنوایی می‌توانید به پیج اینستاگرام دکتر مريم  یعقوبی پیام دهید.

این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟

برای امتیاز دادن به پست روی ستاره کلیک کنید!

میانگین امتیاز ها ۴ / ۵٫ تعداد امتیازات: ۳

هیج امتیازی ثبت نشده!اولین کسی باشید که این پست را ارزیابی می کنید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

3 + هجده =

فهرست